033 op de fiets. Doe jij ook mee?

geplaatst in: NIEUWS, PROJECTEN | 4

 

Op 31 augustus geeft Wethouder Hans Buijtelaar het startsein voor het project 033opdefiets, een project van StadsLAB033. Drie maanden lang worden de fietservaringen van Amersfoorters vastgelegd. StadsLAB033 stelt hiervoor 12 weken lang 10 fietsen beschikbaar die worden voorzien van hightech camera’s. Belangstellenden kunnen zich opgeven om een week op zo’n fiets te rijden en hun ervaringen te delen. De ervaringen vormen de basis om meer mensen te laten fietsen. Hoe meer mensen op de fiets, hoe beter voor Amersfoort als stad en regio en voor de Amersfoorters zelf. 
Voor dit project zoekt StadsLAB033 minimaal 120 mensen die nu nooit fietsen, altijd fietsen of soms fietsen en die een week lang hun fietservaringen willen vastleggen. Bijvoorbeeld mensen die nooit met de fiets naar het werk gaan maar voor een week de uitdaging willen aangaan. Ook mensen die altijd of af en toe fietsen en die hun ervaringen willen delen, zijn welkom. Of het nu om werk gaat of vrije tijd, iedereen kan meedoen om hun ervaringen te delen. Na een week wordt de bijzondere leenfiets doorgegeven aan een nieuwe berijder. 
Deelnemers kunnen kiezen uit stadsfietsen, een vouwfiets, een ligfiets, een cargobike en andere soorten fietsen die uitgerust zijn met een filmcamera. Iedere Amersfoorter kan meedoen, ook met een eigen fiets.
Wij zoeken dus mensen die 1 week hun ervaringen willen delen. Langer mag natuurlijk ook 🙂
Wij vragen mensen dan alert te zijn op hoe het is om te fietsen in Amersfoort, naar je werk, naar een uitje, etc. Wat valt je op, wat zie je, wat vind je van de fietspaden, van je medeweggebruikers, van waar je je fiets kan parkeren, etc. En wat doet fietsen met jou. Na een week geef je de fiets door aan de volgende fietsverteller. Die verhalen vormen de basis voor een aantal bijzondere experimenten. En daar kunnen Amersfoorters ook weer aan meedoen. Amersfoorters die deelnemen hebben nu invloed op de stad van de toekomst.
Voor dit project willen we ook graag een aantal mensen uit het StadsLAB033 netwerk vragen om mee te doen en daarom dachten we aan jou. We hopen dat je bij de aftrap van het project ,op 31 augustus om 15.30 in de Nieuwe Stad, aanwezig kunt zijn en deel wilt uit maken van de eerste groep van 10 fietsers.
Mocht je niet in staat zijn om bij de kopgroep te horen, ben je natuurlijk van harte welkom om later in het project deel te nemen.  
Het project maakt deel uit van het programma Goedopweg, een samenwerkingsverband van de provincie Utrecht, gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat, werkgevers in de regio (verenigd in de U15) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu met als doel samenwerken aan een goede bereikbaarheid van de regio. De gemeente Amersfoort heeft de ambitie het fietsgebruik flink te laten groeien en een blijvende fietscultuur te realiseren en timmert hard aan de weg. De projecten zijn te vinden op de website www.goedopweg.nl     

Fietsen is gezond en is bovendien economisch en duurzaam een slimme manier van mobiliteit. En dat draagt weer bij tot een gezonde, slimme en groene, bereikbare regio. Maar hoe krijg je meer mensen op de fiets? De oplossing voor dit maatschappelijke vraagstuk ligt bij de Amersfoorters zelf. Het realiseren hiervan vraagt om een innovatieve aanpak en het begin daarvan is het ophalen van ervaringen van Amersfoorters. We hopen dat je mee wilt doen met dit unieke project!

[gravityform id=”1″ title=”true” description=”true”]

 

033 op de fiets
033 op de fiets