Leren ondernemen

geplaatst in: Blog | 0

Seta AlakusSeta Alakus, medeoprichter van Beleef De Nieuwe Stad deelt met ons haar ervaringen van het afgelopen half jaar.
In de maanden sinds mijn vorige blog heb ik veel meegemaakt met mijn bedrijf.

 

Er waren hele leuke momenten en ook een aantal leermomenten. Onze activiteiten zijn afwisselend geweest: van rondleidingen geven aan studenten, ambtenaren en netwerkclubs tot het verzorgen van arrangementen voor afscheidsfeesten.

 

Een van onze leerpunten had te maken met ons aanbod. In eerste instantie richtten wij ons op rondleiding en arrangementen voor groepen en bedrijfsuitjes. Maar Amersfoort trekt ook een heleboel dagjes mensen en toeristen die alleen of met zijn tweeën op pad zijn. Daarnaast zijn er veel bewoners die herinneringen hebben aan de Prodentfabriek. Vaak loopt er een enkeling of een tweetal over het terrein om te zien wat er allemaal is veranderd. Voor deze doelgroep hadden wij geen aanbod.

 

Proef
In april begonnen we daarom met een kleine proef om te zien of wij nieuwe klanten konden bereiken door ons assortiment uit te breiden met een rondleiding op aanloop. Elke laatste vrijdag van de maand kunnen geïnteresseerden om 14:30 uur meedoen met een rondleiding van een uur. Deze rondleidingen trekken zoveel mensen dat we voor de zomermaanden het aantal gaan uitbreiden. Tot en met september geven we vier rondleidingen op aanloop per week.

 

Improviseren
Tijdens een ander leermoment ontdekte ik hoe belangrijk het is om goed te communiceren tijdens het werk. Bij het organiseren van een activiteit had ik een beeld in gedachten van hoe die dag zou verlopen. In het overleg met mijn compagnon ging ik ervan uit dat hij hetzelfde voor ogen had. Toen het misging, bleek dat wij volkomen langs elkaar heen hadden gesproken. Zijn beeld was anders geweest dan het mijne. We moesten snel improviseren om alles nog in orde te krijgen. Gelukkig konden we het samen oplossen.

 

Rondleiding Beleef De Nieuwe Stad

 

Netwerk
Een van de leuke dingen is het vergroten van ons netwerk. Binnen De Nieuwe Stad is altijd beweging en wij zoeken steeds naar nieuwe samenwerkingspartners. Zo hebben wij afspraken met Van Gent fotografie en met café restaurant Hoog Vuur.  Buiten deze microstad hebben we goede contacten met de lokale Rabobank en de toeristische werkgroep Amersfoort.

 

Open Monumentendagen
Voor mij is het allermooiste om te zien dat mijn klanten zich goed vermaken. Als de deelnemers met elkaar een leuke dag beleven dan heb ik ook een topdag! Hoewel de zomer nog maar halverwege is, kijk ik al uit naar het najaar. In september gaan wij de Open Monumentendagen in De Nieuwe Stad organiseren. Dat wordt een nieuwe stap voor ons bedrijf en een leuke uitdaging voor mijzelf. Gelukkig kunnen we met Beleef De Nieuwe Stad steeds rekenen op steun en advies van onze collega’s bij StadsLAB033.

 

Voor mij is het allermooiste om te zien dat mijn klanten zich goed vermaken.

 

Spin-off
Beleef De Nieuwe Stad is een spin-off van StadsLAB033. Dit betekent onder andere dat Paul Hansum en ik de kantoren en faciliteiten van StadsLAB033 mogen gebruiken. Daarnaast helpen zij ons bij het uitbreiden van ons netwerk. Omdat ondernemen voor Paul net zo nieuw is als voor mij, is het heel prettig om met ervaren ondernemers te kunnen sparren.

 

Zo hebben wij via StadsLAB033 ook onze zakencoach Cornelis de Maijer leren kennen. Wanneer je begint met ondernemen, komt er veel op je af. Het is fijn om te weten dat je een groep medestanders hebt om op terug te vallen.