Verbinden in 2015, een terugblik

geplaatst in: Blog | 0

De tijd van de lijstjes en terugkijken is weer begonnen. Hoe zag 2015 eruit voor StadsLAB033?

Begin 2015 zijn wij intern verhuisd in de Prodentfabriek. Van een soort antikraak zijn we naar nieuwe ruimtes gegaan in TANA, het gebouw aan de Oude Fabriekstraat 7.

De organisatie StadsLAB033 is in 2015 gegroeid. Er is nu een kernteam van zes personen die handen en voeten geeft aan de strategische en operationele groei van het concept StadsLAB033. Ongeveer vijftig mensen werken mee aan projecten bij StadsLAB033. Werkzoekenden, ZZP-ers, studenten en mensen werkzaam bij de 3 O’s (overheid, onderwijs, ondernemers).

MBO Amersfoort en StadsLAB033 met minister KampOp 16 maart bestonden wij precies één jaar. Dat was een mooie dag, om meerdere redenen. MBO Amersfoort tekende op die dag met ons de participatieovereenkomst. Daarmee geeft MBO Amersfoort aan dat zij ons als partner ziet als het gaat om het concreet maken van onderwijsvernieuwing door experimenten en door elkaar op te zoeken en samen te ontdekken wat onderwijsvernieuwing is. Op deze dag was minister Kamp ook op bezoek in De Nieuwe Stad. Wij hebben kort uitgelegd aan de minister wie wij zijn en wat we doen. Minister Kamp stak ons een hart onder de riem.

In deze tijd dit soort samenwerkingen opzetten vraagt moed, maar is ook nodig om de vernieuwing te ontdekken.

Rond de provinciale verkiezing hebben wij veel politici op bezoek gehad. Zo hebben wij voor Marleen Barth, fractievoorzitter eerste kamer voor de PvdA een presentatie gegeven, de fractie van het CDA is op bezoek geweest en ook VVD 2e kamerlid Anne-Wil Lucas is bij ons op bezoek geweest. Vanuit StadsLAB033 hebben we samen met Fountainheads en Zinin! Events een regioconferentie vorm gegeven. Burgemeesters, wethouders en organisaties in de Amersfoortse regio werden aan elkaar gekoppeld en gingen aan de slag gaan met het thema ‘uitblinken in verbinden’. Met de burgemeester van Bunschoten als gastheer is er een mooi programma gemaakt waar we veel complimenten over ontvingen. Deze dag leverde drie inhoudelijke speerpunten op:

1. Aansluiting onderwijs – arbeidsmarkt
2. Een hackathon ICT-zorg
3. Oprichten van een RegioLAB033

Dit heeft een vervolg gekregen tijdens de zomerborrel. Er waren diverse wethouders, onderwijsmensen en ondernemers die een vervolg wilden geven aan de regionale samenwerking en de drie speerpunten. Tijdens deze zomerborrel heeft StadsLAB033 de vraag gekregen om RegioLAB033 ook echt vorm te gaan geven. Hier is de 90 Days Trail uit voortgekomen. Toekomstgericht leiderschap door samen aan regionale vraagstukken te werken. Begin 2016 zal hier de start van zijn.

StadsLAB033 is mede organisator van de Netwerklunch033. Met veel plezier ontvangen wij iedere laatste dinsdag van de maand twintig tot veertig ondernemers bij de Vereeniging om samen te bespreken wat ondernemen is en wat we er voor nodig hebben. Vanaf 2016 zal de Netwerklunch033 anders opgepakt gaan worden. Op de locatie bij StadsLAB033 – nog wel met de lekkere broodjes van de Vereeniging. Veel organisaties geven aan op zoek te zijn naar “anders”. Is het mogelijk dat we één dag in de maand iets anders doen dan het werk dat we altijd al doen, om zo te ontdekken wat de toekomst van werk, leiderschap en ondernemen van ons vraagt? De laatste dinsdag van de maand in het nieuwe jaar zal dus meer in het teken staan van een leven lang leren.

In september hadden we weer het jaarlijkse Festival MNL15. Dat organiseren wij samen met Events in Business. Dit evenement werd ook opgemerkt door de NOS.

Door de harde groei zijn we aan het eind van het jaar een ruimte erbij gaan huren.

Het laatste deel van het jaar stond in teken van de prijzenkast, voor verschillende prijzen waren wij genomineerd. Vanuit Cordaid waren wij genomineerd met ons project de Blue Z’Umbrella. Tijdens de finale dag van de “Social Adventure Challenge” heeft Seta de Sociale Coöperatie gepitcht. Dat maakt dat wij een geweldige tweede plek gekregen hebben. Naast de mooie woorden en de stimulans dat we op de goede weg zijn hebben we ook een cheque van € 5000,- mogen ontvangen om onze coöperatie op te zetten.

Daarnaast werd Dirk Kaan als initiatiefnemer van StadsLAB033 genomineerd voor de Gouden Parel van Ondernamen, een prijs voor een ondernemer die zich inzet voor de stad. Tijdens de mooie netwerkavond bleek dat Emile Scheerder zich de Gouden Parel van Amersfoort mag noemen. Dirk kreeg een fantastische tweede plek. Het was dus voor StadsLAB033 een geweldig jaar. Wat op de valreep nog een samenwerking tussen Bibliotheek Eemland en StadsLAB033 opgeleverd heeft. Samen met de Bibliotheek Eemland gaan we de bibliotheek van de toekomst vormgeven: van collectie naar connectie.

Andere concrete zaken: Er zijn vier mensen van StadsLAB033 doorgestroomd van de bijstand naar regulier werk. We hebben o.a. projecten gedaan in opdracht van de Gemeente Leusden (nieuwe concepten voor maatschappelijk vastgoed), Gemeente Amersfoort (burgerparticipatie), MBO Amersfoort (o.a. het stagevaardig project), Malelande (design based leren in het onderwijs brengen) en Youké (CareJam). Inspiratie sessies voor o.a. de VAO, BECAN, OrganisatieExperts, RIVM, Brandweer Lelystad, gemeente Amsterdam en Gemeente Almere.

En we zijn diverse bedrijfjes gestart om mensen vanuit de bijstand naar zelfstandigheid te begeleiden. Zo “runnen” wij vanuit StadsLAB033 ook KlusLAB033, Beleef De Nieuwe Stad, VertelLAB033 en TV033. Ook zijn wij community manager van Croqqer geworden in 2015 en zijn we actief betrokken bij de MeetUps van VPRO Tegenlicht.

We hebben enorm veel zin in 2016!! Hopelijk (weer) samen met jullie!