VertelLAB

geplaatst in: SAMEN | 0

VertelLAB voor participative narrative inquiryVertelLAB is een samenwerking tussen GERB& (VertelMaatschappij io) en StadsLAB033

 

Vertellen
De wereld waar maatschappelijke initiatieven, bedrijven en organisaties in opereren is extreem sociaal. Samen maken we deze wereld door met elkaar te praten en van gedachten te wisselen.

 

Luisteren
Toch zijn maar weinig organisaties in staat om écht te luisteren naar wat mensen beweegt. Sterker nog, vaak worden subjectieve signalen het liefst weggedrukt, geobjectiveerd of tot individuele aangelegenheid gedegradeerd.

 

Terwijl  juist de dingen die mensen elkaar vertellen over wat zij meemaken, bepalen hoe zij de werkelijkheid zien. Deze verhalen zitten vaak boordevol met kennis en ervaringen waar organisaties van kunnen leren.

 

Leren
GERB&/De Vertelmaatschappij helpt organisaties om naar mensen te luisteren, van hun verhalen te leren en er samen beter van te worden. Hoe?

VertelLAB haalt verhalen op.

UNIEKE AANPAK
GERB&/De Vertelmaatschappij baseert zich op de stroming participative narrative inquiry (PNI). Dit is een onderzoeksaanpak die begint bij de ervaringen van mensen in de dagelijkse praktijk. Dat is de basis: wat maken mensen mee? Waar worden ze blij van? Waar krijgen zij energie van? Waar lopen zij tegenaan? Wat frustreert hen?

 

PNI is er allereerst op gericht om zo veel mogelijk ervaringen open en ongestuurd te verzamelen in narratieve vormen: verhalen, verslagjes, meldingen, foto’s, ervaringen die uitgewisseld worden. Binnen een bedrijf kan de vraag bijvoorbeeld zijn: wat vertelt men elkaar bij de koffieautomaat en in de wandelgangen? Daar waar mensen ervaringen uitwisselen, wordt betekenis gecreëerd.

 

PNI begint dus bij de mensen. Bij wat hen beweegt en bij de zaken waar de energie zit. Je kan continu bezig blijven de weerslag van die energie en beweging op te vangen (in narratieve vormen). Als je goed aansluit op bestaande structuren en het delen van ervaringen gaat stromen, dan heb je een continue stroom van contextuele informatie.

 

VertelLAB
In het VertelLAB draaien medewerkers van StadsLAB033 mee met projecten van GERB&. Samen organiseren wij  de beste aanpak voor het ophalen van verhalen en ervaringen. We halen de verhalen vervolgens op en werken ze uit. Daar waar nodig kunnen de medewerkers van StadsLAB033 ook bijdragen aan het proces van verwerking en betekenisgeving van de verhalen.

 

Medewerkers van StadsLAB033 die mee willen doen met het VertelLAB, krijgen een  korte training narrative inquiry en leren daarnaast al doende over de aanpak. Het doel van VertelLAB is om vragen vanuit StadsLAB033 te kunnen onderzoeken met behulp van de narrative inquiry methode.

 

Voor vragen en meer informatie kun je een e-mail sturen aan Gerben Bruins.